wat zijn de theaterateliers

Sinds de start van KOPERGIETERY (dat toen nog Speelteater Gent heette) in 1978 worden deze ateliers opgezet voor jonge mensen van 7 jaar tot ongeveer 20 jaar.

Ieder seizoen zijn er een 150-tal kinderen en jongeren die, in kleine groepen, aan een project werken onder leiding van regisseurs, musici, choreografen, videasten en/of theaterdocenten. Deze projecten verschillen in duur, opzet, naar inhoud en vorm, maar allemaal komen ze tot stand onder leiding van ervaren mensen. En sommige projecten groeien uit tot ‘volwaardige’, reizende producties

Er wordt niet gewerkt volgens een ‘methode’ of een educatief programma. Ateliers zijn werkplaatsen. Plekken waar kinderen en jongeren, samen met een docent/artiest aan het werk gaan in een bruisend en voedend proces. Wederzijdse inspiratie en het ontwikkelen van eigen mogelijkheden, daar gaat het om, en ook het verwerven van inzichten. Inzichten in wat theater kan zijn, in wat zich afspeelt in de wereld.

WAT STAAT ER SEIZOEN 2017-2018 IN DE THEATERATELIERS OP STAPEL?

De wekelijkse theaterateliers starten op wo 13 september of za 16 september 2017.
In het seizoen 2017–2018 werken we in twee blokken:

° BLOK EENde UITDAGING (sep > nov)

Alle ateliergroepen sluiten zich op in de atelierruimtes voor een intense onderzoeksperiode van 10 ateliers. Elke groep krijgt een ‘uitdaging’ voorgeschoteld. Soms is de uitdaging heel concreet (‘gebruik 12 baarden’), soms filosofisch (‘benader het onmogelijke’), dan weer verwarrend (‘plus en plus is min’). Hiermee gaan de kinderen en hun docenten aan de slag om eind november intern de resultaten van elk onderzoek aan elkaar te tonen.

° BLOK TWEE: de VLUCHT  (jan > mei)

“All limits are self imposed.” – Icarus
Het leven schuift en verschuift. We nemen een vlucht.
In ons hoofd. Of met onze armen gespreid.
Soms moeten we vluchten of zijn we uitgevlucht.
Is (weg)lopen vluchten? Is een vlucht vogels op de vlucht of enkel onderweg?
Welke vlucht neem je, en hoe doe je dat dan?
In dit lange blok stoomt elke ateliergroep gedurende 15 ateliers zich klaar om een afgewerkt toonmoment te presenteren tijdens het Wild Weekend (za 19 & zo 20 mei 2018), onderdeel van de special Wilde Week 2018, met een focus op Jong Werk.

° PROJECTEN

Naast de vaste atelierwerking, bulkt seizoen 2017–2018 van de bijzondere projecten of evenementen waar atelierjongeren aan zullen deelnemen.
family trees, danstheater met circusinvloeden van Janni van Goor met op scène drie atelierkinderen, twee circusartiesten Michiel Deprez en Aexel Guerin en actrice Griet Dobbelaere! Première op 24 november. Meer info vind je hier.
Cirque DéJà Vu, circusvoorstelling binnen festival Smells Like Circus i.s.m. het Circuscentrum. Vijf makers bewerken vijf circusklassiekers met kinderen en jongeren (6 – 16 jaar) op scène. Audities hiervoor worden op 11 oktober 2017 in de KG georganiseerd. Inschrijven voor 31 augustus/alle info vind je hier.
EUROPA, eindwerk van Jozefien Mombaerts met drie atelierkinderen. Jozefien is laatstejaarsstudente drama in Maastricht en werkte reeds enkele malen als docente in de ateliers.
Meisjes van Krijt, vorig seizoen gecreëerd door Dominique Collet en Anna Vercammen naar het boek ‘De kinderen van Calais’ (Lara Taveirne) met de atelierjongeren Jeanne de Voogdt en Suza De Gryse. De voorstelling gaat dit seizoen op tournee langs Vlaamse culturele centra en staat uiteraard ook opnieuw in de KOPERGIETERY! Speeldata vind je hier.

PRAKTISCH

De Theaterateliers voor seizoen 17-18 gaan van start op wo 13 september of za 16 september 2017. Naast de reguliere ateliers die het hele seizoen doorlopen zijn er VAKANTIE-ATELIERS speciaal voor ‘nieuwkomers’ (zie ook ‘Goed om weten’!). De exacte data van een toekomstig vakantie-atelier worden, eens vastgelegd, hieronder gecommuniceerd.

 — VAKANTIE-ATELIER HERFSTVAKANTIE 2017 — 

De herfstateliers vinden plaats op 31 oktober, 1 en 2 november in de Kopergietery (Blekerijstraat).
Afhankelijk van de leeftijd, bieden we elke voormiddag van 10u tot 12u volgende ateliers aan.

ATELIER 1: 8 tot 10-jarigen
Klaas Deroo is bezieler van Sudiomoscou. Hij maakt fijne performances en installaties vertrekkende uit tekeningen en tekst. Voor dit vakantieatelier brengt Klaas allerlei vormen en materialen mee die je kan transformeren tot zotte decors, maskers, kostuums en attributen. Welke personages en handelingen kan je hiermee verzinnen?

ATELIER 2: 10 tot 12-jarigen
Theaterdocente Katrijn De Cooman werkt een theateratelier uit. Samen met jullie focust ze hierin op het thema angst of ‘wij’ versus ‘zij’. Onderzoek samen welk breed gamma aan gevoelens en  betekenissen je aan het thema kan koppelen.

ATELIER 3: 12 tot 14-jarigen
Arno Seynaeve en Ezra Veldhuis zijn beeldende kunstenaars/theatermakers. Ze gaan met jullie op zoek naar welke invloed de ruimte, het licht, de attributen heeft op wat we doen en hoe we spelen. Wat is het verschil tussen een heel concreet rekwisiet (bv. een fiets) of net iets heel abstracts (een paar blokken) op scène? Wat als je in heel fel groen licht op scène staat, of net in het schemerduister? Experimenteren maar met spots, muziek, rare decorstukken en een rookmachine!

Je kan je inschrijven door een mailtje te sturen naar theaterateliers@kopergietery.be.
Kostprijs voor 3 voormiddagen: 65 €

Dit bedrag kan pas overgeschreven worden op het moment dat je inschrijving is bevestigd vanuit Kopergietery.
Het rekeningnummer krijg je per mail toegestuurd. Een fiscaal attest kan worden afgeleverd voor kinderen tot 12 jaar.

GOED OM WETEN

De wekelijkse theaterateliers zijn helaas reeds volzet. Daarom organiseert KOPERGIETERY tijdens schoolvakanties regelmatig vakantieateliers, zodat nieuwe kinderen het huis en de werking kunnen leren kennen.

Indien er plaatsen vrijkomen binnen de wekelijkse ateliers, kan een kind – die deelnam aan de vakantieateliers – doorschuiven naar de wekelijkse. Als uw kind daar zin in heeft, is het belangrijk dit te melden zodat je kind op de wachtlijst staat!

Dit is echter geen wachtlijst met nummertjes…  We selecteren de nieuwe kinderen/jongeren op basis van hun leeftijd (in sommige leeftijdsgroepen komen er meer plaatsen vrij dan in andere) en hun profiel (hoe ze binnen de bestaande groepen zouden functioneren). We vertrekken dus heel erg van de persoonlijkheid van de kinderen in de (bestaande) groep en dat bepaalt mee de instroom in de ateliers. Niet vergeten: énkel kinderen die reeds een vakantieatelier volgden, komen in aanmerking.

De wekelijkse theaterateliers vinden plaats in de KOPERGIETERY (Blekerijstraat), meestal op  woensdagnamiddag, soms zaterdagvoormiddag.  De wekelijkse Rabotateliers in KG RABOT (Vlotstraat) vinden plaats op dinsdag na school. In de Rabotateliers werken we met kinderen uit de wijk Rabot.